728x90 AdSpace

 • NU RATA

  30 mar. 2018

  Locuri de pescuit la crap in Delta pe Dunarea veche, Sf. Gheorghe

  Am decis sa ma las de pescuit si sa dau in vileag locurile bune de pescuit din Delta Dunarii! :))) Glumesc..nu am sa fac asta niciodata dar nu sunt nici genul care sa tina locurile doar pentru el pentru ca asa cum se spune, pe Dunare e loc pentru toata lumea (nu ca pe pontoane). Asadar am creat acest articol dupa cativa ani buni de pescuit in Delta Dunarii pe toate “buclele” bratului Sf. Gheorghe care sunt nici mai mult nici mai putin de 6 la numar. Voi explica in detaliu despre experienta mea dar si a celor apropiati mie deoarece de-a lungul timpului ne-am oferit informatii reciproce am ajuns la concluziile pe care le veti vedea mai jos in articol. In decursul acestor ani am avut atat esecuri din care am avut mereu ce invata, dar si partide de vis cum doar Delta Dunarii le ofera!

  Potcoava

  Pai sa nu o mai lungim atat si sa incepem chiar cu prima bucla de pe Sfantu, cea de la Mahmudia-Murighiol (Potcoava cum mai este denumita de pescari) pe care am si inceput sa pescuiesc in Delta in anul 2011. Pot spune ca am prins chiar apogeul ei. Ei bine, aici a fost bine de pescuit pana undeva inspre anul 2011-2012. Spun asta pentru ca s-au dezvoltat foarte mult complexele turistice din acea zona. Pe cei de la ARBDD in acea zona ii intereseaza doar banu’ pe care il aduce turistul si cam atat.
  Au facut bucla C&R, incercand sa indeparteze pescarii din zona ci nu pentru refacerea faunei piscicole cum chiar cred unii (scuzati-ma dar cine crede asta e un mare prost) ci pentru ca foamea este prea mare, asta este realitatea. Revenind pe partea de pescuit pe bucla sunt foarte putine locuri bune de crap, iar cele mai bune dintre acestea se afla in apropierea canalului Filat, chiar pe partea cu canalul. Cu vreo 200 de metri inainte de canal incepe o groapa foarte adanca cam la 20 de metri de mal care tine crap. Vizavi nu recomand deoarece este intinsura. Nu am mai fost din 2013 acolo de cand am vazut cat de tare s-a stricat zona din cauza a ceea ce am spus mai sus. Un alt aspect foarte important este ca aceasta bucla este singura dintre toate celelalte de pe Sfantu Gheorghe unde predomina carasul cam in toate perioadele anului fata de restul unde carasul a devenit temporar. Recomand doar zona marcata cu rosu in imaginea de mai jos deoarece de la intrarea pe bucla de la Murighiol si cam pana se trece de Uzlina aveti parte de galagie de toate felurile...motoare, tarani, manele...iar dupa zona aceasta si pana la iesirea spre Mahmudia sunt zone relativ cu intinsura.  Micul M

  Micul M se refera la cele doua bucle de la Dunavat si i se spune asa deoarece este mai mic decat mai marele M, adica urmatoarele 2 bucle. Sa o luam pe prima care e a doua la numar dupa cea de la Murighiol. Aceasta este o adevarata bucla de Crap. Are in jur de 3 km.
  Avem nu mai putin de 5 zone care tin crap. S-au luat in medie exemplare de 9-10 kg. Am asistat la exemplare de 14 si 16 kg prinse intr-o singura zi. In imaginea de mai jos la punctul 1 si 2 avem gropane adanci cu ape in medie de 8-12 metri, zona este plina de structuri, se poate pescui atat de pe mal cat si din barca, o zona unde mai mult mamaliga face legea, adica nu se prea poate pescui cu pat de nada ci mai mult la interceptive, evident cine se incapataneaza poate sa pescuiasca cum doreste. In perioada august-septembrie e numai bine de pescuit acolo. La punctul 3, avem o mica intinsura iar apoi urmeaza un prag mare, aici in anumite perioade mananca foarte bine carasul. Vizavi la punctul 4 este intinsura, dar chiar acolo unde se face sapatura aceea in mal, cam la 20 de metri de mal este o groapa mare si adanca de 8 metri cand cota este in jur de 180 cm la Tulcea. Foarte productiva si tine peste mult.
  Aici se poate pescui si la boilies sau porumb cu nadire masiva. La punctul 5 este zona mai mult de somn pentru ca acolo avem adancimi de pana la 20 de metri. Noaptea se aud somnii mari cum ataca si cum plesnesc cu coada la suprafata apei. Am luat si aici crap dar mai mult din barca. Este zona recomandata pentru crap mai mult pentru lunile caniculare  de vara cand se stie ca, crapul cauta zonele cu apa mai adanca (pe fundul apei apa este mai rece). In poza mai observati un cerc galben, acolo este zona cu intinsura cam de 1-2 metri adancime pana aproape de jumatatea Dunarii, in schimb exact in locul unde este cercul este o groapa relativ mica dar adanca unde crapii se opresc sa caute hrana. Atunci ii putem prinde!!


  A treia bucla cea de la “Perivolovca” este cea mai (sa zicem) putin productiva dintre toate buclele si asta din cauza ca este foarte colmatata asa cum se poate observa in poza de mai jos. Singurele locuri de pescuit se afla imediat dupa canalul Perivolovca pana la iesirea in bratul principal (zona marcata cu Rosu). In schimb unde este cercul galben, sunt cele mai bune locuri de pescuit de pe bucla. Adica pe ambele maluri care formeaza canalul. E bataie pe aceste locuri si sunt libere cam din an in paste!


  Marele M

  I se spune marele M deoarece
  aici sunt cele mai mari bucle de pe Sfantu, prima are in jur de 5 km iar cea de-a doua in jur de 8 km. Sa incepem cu prima bucla din acest M. Seamana cu prima bucla de la Dunavat doar ca este un pic mai mare, deci si aceasta este bucla de crap dar si de somn deoarece are adancimi extraordinare pentru aceasta parte a Dunarii nenavigabile si s-au luat exemplare mari de somn de pe mal. Aici locurile cele mai bune de crap sunt in zona marcata cu rosu. Cateva puncte forte pentru aceasta bucla: apa adanca, structuri foarte multe (cand spun structuri spun pomi, praguri, valtori, ape statute, absolut tot ce este necesar pentru ca un crap sa stationeze si sa-si faca veacul in zona), locuri de campare, si nu in ultimul rand, atunci cand nu merge pestele avem in apropiere canalul Dranov care oricand salveaza o partida esuata cu carasi adevarati din Delta Dunarii.

  Bucla 5 sau bucla de la 29 este cea mai mare dintre toate buclele de pe Sfantu avand o lungime de aproximativ 8 km. Cu toate acestea era renumita odata pentru crap dar nu si acum. Au trecut anii si aceasta s-a colmatat din ce in ce mai mult chiar din dreptul pancartei “29” si pana in varful ei. Logic vorbind tranzitul pestelui pe aici este blocat..mai ales pe cote normale ( ca si in cazul buclei de la Perivolovca), tocmai de aceea zona cea mai buna pentru crap ramane cea trasata cu rosu in imaginea de mai jos deoarece pe acea parte pestele urca pana in varful buclei iar apoi coboara inspre Dunarea Noua.
  Ivancea

  Bucla de la Ivancea, ramane una dintre preferatele mele, este cea mai buna bucla de crap de pe Sfantu. Absolut orice pescar care a batut acest brat cunoaste acest aspect. Aici este simplu, daca nu ai prins unul dintre locurile trasate cu rosu pe imagine atunci esti sigur ca poti pleca linistit in alta parte. Locurile pentru crap salbatic de pe aceasta bucla sunt complete.
  Bucla are adancimi, structuri tot ce trebuie pentru a tine crap. Pe aceasta bucla, crapul este invatat la boilies, poate si de aceea aici se iau in medie cele mai mari exemplare de crap de pe Sfantu an de an. Este singura bucla care este pe partea opusa celorlalte 5 pe care le-am prezentat pana acum.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Locuri de pescuit la crap in Delta pe Dunarea veche, Sf. Gheorghe Rating: 5 Reviewed By: Pescuit la Dunare
  Scroll to Top