728x90 AdSpace

 • NU RATA

  1 mar. 2015

  Cum abordam pescuitul la Crap, primavara pe Dunare

  Asteptarea care ne macina dupa o iarna lunga se apropie de sfarsit. Gandul de a fi pe malul apei, in mijlocul naturii, se compenseaza odata cu sosirea primaverii (asta doar in calendar :)).

  Cand vorbim de pescuitul crapului de dunare pe primavara, in general ne referim clar pana in perioada de prohibitie, ceea ce inseamna ca nu avem decat o luna in general la dispozitie, iar aceea este luna martie,si foarte putin in aprilie ( 5-10 zile maxim) cateodata nici macar 30 de zile adunate, in functie de cat se lungeste iarna sau nu. Din start vorbim de apa de maxim 10 grade Celsius, in luna martie abea se ating aceste grade pe dunare. Bun, de aici stim ca dunarea e inca rece, asa ca, cel mai probabil, crapii, sunt pe fundul apei ci nu “intre ape”( cum zic pescarii), scormonind stratul de mal, care incepe sa prinda si el viata. Iata deci o prima indicatie: momelile scufundatoare, ar da un bun rezultat. Cand apa incepe sa se incalzeasca, abordati mai intai malurile cu apa mica, in general cele care sunt cel mai mult expuse la soare.

  De ce trebuie sa pescuim cu fire subtiri primavara pe dunare, mai ales la crap?

  Un fir gros, 0.40 de exemplu, pe ape curgatoare, produce vibratii, pe care crapul le percepe si se sperie de acestea, pur si simplu este alungat din zona unde pescuim. Aceasta teorie se aplica cu preponderenta primavara, deoarece crapul vine dupa iarna, si este sensibil la orice, trebuie sa il luam usor cum s-ar zice, despre asta am mai discutat intr-un articol aici, nu are sens sa mai enumar inca odata aceste aspecte. Un mic sfat pentru aceasta problema ar fi ca dupa lansare cand asezam lanseta pe suport, sa nu intindem firul la maxim, ci sa il lasam sa faca “burta” un pic de tot, adica sa ii lasam o mica curbura, in acest caz vibratiile dispar si nu ajungem la situatia mai sus mentionata. Pe de alta parte ar fi recomandat sa avem pe tamburii de rezerva un 0.28 – 030, o sa ziceti ca sunt nebun si ca ce cautam cu astfel de fire la crap pe dunare insa am sa va explic imediat de ce.

  Alegerea firelor si a plumbului in functie de locul unde pescuim!

  Crapul in general are treaba cu modul in care prezentam momeala: distanta de mal, greutatea plumbului (un plumb greu face galagie la impactul cu apa, insa ajuta foarte bine la autointepare).  Tot timpul trebuie sa existe o concordanta intre grosimea firului, marimea plumbului cu locul in care pescuim. De exemplu: un loc cu mal inalt, in fata avem intinsura care se adanceste treptat 2,3,4,5 metri, curent destul de puternic fara agataturi pe o distant de 30-40 de metri. In aceste conditii eu as folosii un plumb de 60 gr, fir 0.28 – 0.30, alegere ce s-ar dovedii corecta, insa daca as pescui pe un loc, apa 4-6 m la mal, agataturi, curent mult mai lent fata de locul de mai sus, as folosii un 0.40 – 0.45 cu plumb de 120-150 gr. Primavara avantajul pe intinsura ar fi de partea noastra deoarece fizic vorbind, apa mai mica de la mal se incalzeste mult mai repede fata de cea de la adanc, din gropane, iar crapii urca mult mai des pe intinsura primavara fata de vara/toamna unde rezultatele ar fi aproape 0. In timp ce pe al 2-lea loc avantajul ar fi de partea crapilor in orice parte din an. Concluzia: Locul dicteaza echipamentul, nu pestii!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Cum abordam pescuitul la Crap, primavara pe Dunare Rating: 5 Reviewed By: Pescuit la Dunare
  Scroll to Top