728x90 AdSpace

 • NU RATA

  15 feb. 2015

  Tipuri de monturi pentru somnul de Dunare

  Sunt sigur ca majoritatea ati prins pana acum somn pe dunare de 1,2,3 kg de pe mal, si ati mai observant ca somnul mare, se lasa greu asteptat, dar v-ati intrebat de ce? Sa fie oare momeala? Poate ca da sau poate ca nu,  somnul mare se prinde numai la clonc? Nu, evident, se poate sa se prinda somn mare si de pe mal, dar acum sa vedem si cum. Majoritatea (inclusiv eu) cand mergem la dunare pentru 2 zile, nu abordam o partida dedicata doar unei singure specii, (asta se intampla rar) ori sa pescuim doar la crap, ori sa pescuim doar la somn ori salau, ci pescuim la mai multe odata, “sa vedem ce mananca si ce intra”. Daca am face o partida dedicata somnului poate am avea mai multe sanse, dar nu cu montura care o folosim mai tot timpul si anume cea cu plumb culisant si ac in capat. La aceasta montura or sa vina intotdeauna somnii mici deoarece ei pot manca dupa albia/fundul apei insa somnii mari, nici o sansa. De ce? Putem observa in poza de alaturi.

  Imaginati-va daca avem acul lipit de albia apei, cum poate somnul sa manance momeala? Nu poate, in cazul asta trebuie sa schimbam montura. Se stie ca somnul se hraneste doar prin aspiratie. Va voi prezenta doua monturi foarte utile, una pentru rame, iar alta pentru pestisor viu.  Prima montura: Acul se leaga direct de firul principal (cel de pe tambur), se introduce un tub siliconic care in capat ii punem o pluta de grund iar plumbul sa fie tip “plumb pierdut”. Plumbul se aseaza pe fundul apei, iar pluta ne ridica momeala la 20-30 de cm deasupra albiei, unde somnul poate sa o “aspire" lejer.

   Montura nu cunosc sa aiba un nume, insa se foloseste doar cu lipitori, rame, mate etc…

  La cea de a doua aveti toate cele necesare in prima imagine, iar in imaginea 2 vedeti foarte clar “mecanismul” ei in apa:  Un mic pont pentru pescuitul din barca:

   Cand pescuim din barca situatia se schimba complet, din barca putem pescui si cu montura cea mai simpla, cea care o folosim la somnii mici de pe mal, si anume plumbul culisant si acul in capat, insa nu trebuie lasata sa atinga albia apei. Trebuie pescuit doar in curent, undeva 2-3 metrii deasupra albiei!

  Va readuc aminte ca pentru pescuitul la somn mare, echipamentul trebuie sa fie unul rezistent, adica lanseta cu putere de aruncare 150-250 gr minim, fir gros minim 0.45 si ac cat mai mare si rezistent.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Tipuri de monturi pentru somnul de Dunare Rating: 5 Reviewed By: Pescuit la Dunare
  Scroll to Top