728x90 AdSpace

 • NU RATA

  21 dec. 2014

  Barca gonflabila si motoare pentru Dunare

  Am auzit la multa lume ca exista dilema aceasta, daca sa-mi cumpar sau sa nu-mi cumpar barca gonflabila pentru dunare. E buna, nu e buna? Se rastoarna, nu se rastoarna? Este rezistenta, nu este rezistenta? Cat de buna este la pescuit? Are stabilitate? Pai sa vedem:
  In primul rand avem nevoie de ele pentru transport, si pescuit. Cand vreti sa cumparati o barca gonflabila, trebuie sa stiti ca ea trebuie sa aiba, minim 3 compartimente gonflabile.Oglinda barcii trebuie sa indeplineasca calitatile necesare pentru a suporta greutatea motorului ce il veti atasa de aceasta, ea fiind de obicei realizata dintr-un lemn destul de dur.
  Daca are chila gonflabila atunci ea are o flotabilitate mai buna, si o mentinere mai buna pe apa,si mai ales ca gliseaza mai bine, in acest caz scazand si consumul. 
  Motorul este recomandat sa aiba cizma scurta. Eu spre exemplu am o barca gonflabila de 2 ani de zile,ea are 2.7 m, si am testat-o pana acum cu 3 tipuri de motoare, de 2, 4 si 8 CP (primele doua au cizme scurte, iar cel de 8 are cizma lunga,toate 3 sunt in 2 timpi).Acum sa le luam in ordine. La un motor de 2 CP, cu 3 persoane si bagaj, barca se deplaseaza, nici gand sa gliseze, insa nu este recomandat sa iesim cu ea pe dunare pe timp de vreme rea cu un motor asa de mic, pentru ca atunci sunt valuri putem avea nesansa sa nu mai reusim sa tinem directia barcii, iar valurile sa ne duca pe malul opus, chiar si 2 persoane in barca fara bagaj.S-a intamplat sa o umplem odata pana la refuz, in delta: 3 persoane + bagaj si arata cam asa:
  A 3-a persoana era.... subsemnatul :)) care trebuia sa ma ocup de fotografii :)). In fine, in acest caz am strabatut cam 10 km pe canale timp de o ora.Toate barcile care treceau pe langa noi o lasau mai incet pentru a nu ne baga apa in barca. Avantajul acestui motor, era faptul ca a consumat in acesti 10 km doar 1,5 l de benzina.Pe dunare situatia se schimba,in acest caz:Nu este recomandat cu barca asa plina!

  Concluzie: 2-3 Persoane + bagaj pe vreme buna, nerecomandat pe debit foarte tare al dunarii.
   La un motor de 4 cai aici situatia deja se schimba. Putem sa ne deplasam aproape fara probleme 3 persoane + bagaj, pana unde dorim, spun aproape fara probleme,pentru ca eu personal am intalnit o situatie cand dunarea era crescuta, venea viitura iar apa curgea foarte, foarte tare si noi nu am mai putut sa avansam,fiind 3 persoane + bagaj. Doar 2 persoane in barca, cu 3-4 lansete si cate un rucsac, am reusit sa glisam barca cu motorul de 4 CP, contra dunarii! Pe vreme rea, se poate iesii cu motorul de 4 cai, doar 2 persoane + ceva bagaje, deoarece  barca capata viteza in deplasament, iar valurile nu mai sunt o problema.Pe 45 de km facuti in delta 2 persoane + bagaj, motorul a consumat 5 l..

  Concluzie: 
  • 2 persoane + bagaj minim = gliseaza
  • 2 persoane + bagaj maxim = OK in absolut toate conditiile de vreme si de debit al dunarii.
  • 3 persoane + bagaj = OK in orice conditii de vreme, nerecomandat pe viitura sau debit foarte tare al dunarii.
  Cu motorul de 8 CP situatia se schimba radical, aici este nevoie neaparat de 3 persoane pentru ca barca sa gliseze,cineva trebuie sa stea tot timpul pe botul barcii,o singura persoana nu va puteti deplasa pe dunare,existand riscul cel mai mare sa va rasturnati.
  Chiar daca acesta are cizma lunga, nu am avut nici un fel de probleme cu atinsul, spre exemplu in apropierea malului, motorul se rabateaza si se poate ajunge usor la vase in cei 3-4 metri care ne mai raman.Aici motorul ia cam 3 l/h.
  Concluzie: 3 persoane + Bagaj = OK in absolut toate conditiile de vreme si fenomene naturale.
  In acest caz, tragem concluzia: Barca gonflabila 2.7 m + motor de 5-6 CP ne facem treaba cu deplasarea pe dunare fara nici o problema. 
  Trecem mai departe la capitolul pescuit din barca gonflabila.Noi reusim foarte bine sa pescuim 2 persoane cu cate 2 lansete.Acum mai conteaza si greutatea fiecaruia.
  Barca pe care eu o am are o stabilitate neasteptat de buna, pot sa stau in picioare linistit, datorita podinei de lemn care o are, desi nu are chila, nu ma plang absolut deloc, imi fac treaba cu ea pe dunare. Materialul la barcile gonflabile este destul de rezistent,avand 4-5 straturi de material, eu unul intru fara probleme in craci uscate, se freaca de pomi in timp ce sta legata de ei si pescuiesc, neavand absolut nici o problema in aceasta privinta.
  Nu va luati dupa gurile rele care spun ca barcile gonflabile nu sunt bune pentru dunare, poate ca multi vorbesc si nu cunosc. Cei care nu dispuneti de buget mare pentru a va cumpara o barca din fibra de sticla, puteti cumpara cu incredere o barca gonflabila, care noua ar costa intre 1900 - 3000 ron, in functie de marimea acesteia, iar una second este undeva la 1000-1200 ron, tot in functie de marimea acesteia.
  Toate exemplele de mai sus , sunt testate de catre mine, pe barca mea iar in cazul altor barci mai mari si cu alte motoare, situatia se schimba. Eu am vrut doar sa aduc in evidenta ca se poate si contra a ce spun atii, in privinta criticilor despre barcile gonflabile pe dunare.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Barca gonflabila si motoare pentru Dunare Rating: 5 Reviewed By: Pescuit la Dunare
  Scroll to Top