728x90 AdSpace

 • NU RATA

  Stiuca

  Unde gasim stiucile capitale pe Dunare?

  Pescuitul la stiuci mari pe Dunare sau ape curgătoare implica o buna intelegere a comportamentului acestora, cunoasterea locurilor unde se hraneste, cat si a obiceiurilor pestilor cu care se hraneste.Stiucile capitale se gasesc rar in plin curent, pentru ca, fiind un peste lenes, ar fi prea greu sa lupte cu el si i-ar consuma prea multa energie.


  Cu toate acestea, stiuca foloseste adeseori curentul apei in avantajul ei, ca sa inoate fara efort in aval catre urmatoarea ambuscada.Prefera sa stea in ape lente, pe langa cursul principal al apei, ca sa adune prada care e prinsa in turbulente.  Pragurile  ii ofera  locuri foarte bune de panda, putand cobori usor la fundul apei ca sa evite curentul mai puternic al apei,  de unde poate sa urmareasca camuflata bancurile de pestisori.


  Vorba “momeala mare, peste mare” este foarte adevarata cand vine vorba de pescuitul la stiuci capitale. Stiucile din apele curgatoare nu-si vor risipi energia vanand pesti mai mici, astfel ele prefera pestii mai mari pe care sa poata sa-i prinda cu minim de efort. Din aceasta cauza momelile mari vor functiona mai bine cand vine vorba de stiucile mari, fiind de preferat sa utilizam glidere mai mari, swimbaituri dar si gume de 10-12 cm.
    Apele curgatoare au multe structuri scufundate, butuci, copaci cazuti care se pot observa de multe ori cu usurinta sub suprafata apei. In locurile unde raurile fac coturi si curentul spala mâlul de pe fundul apei,  se formeaza noi structuri la adancime in spatele carora mai tot timpul gasim cate-o stiuca gata sa inhate prada ce-i trece pe deasupra.
  Structurile de pe fundul apei,  cum ar fi pragurile si gropile, le putem descoperi lasand momeala sa cada usor pana atinge fundul apei, putand astefel sa estimam locul unde vom face urmatoarele lansari. Este recomandat sa incepem primele lansari incepand cu locurile unde apa este mai linistita, unde cu siguranta vom intalni stiuci mai mari. Fie ca sunt mici golfulete situate langa zone cu curenti mai mari, fie praguri apropiate de mal, fie in spatele micilor insulite iesite din apa, acestea sunt locuri unde cu siguranta o vom intalni pe cumatra pîndind.

  Golfurile care fac mici anafoare, unde curentul apei se intoarce in sens invers, sunt de asemenea locuri unde trebuie sa insistam in cautarea marilor stiuci. Copacii aplecati deasupra apei cu crengi scufundate, podurile sau picioarele de pod scufundate sunt locuri care ofera un bun adapost caraseilor, rosioarelor, sau obletilor…bineinteles ca nici stiuca nu poate sta departe.

  Stiucile stau foarte rar departe de ceea ce urmeaza sa manance, fie ca asteapta sa faca o ambuscada, fie ca-si supravegheaza prada in eventualitatea unui atac. Este importanta intelegerea comportamentului stiucilor de apa curgatoare daca vrem sa le prindem mai usor.

  Cand mergem la pescuit de stiuca pe un rau, este bine sa studiem cu atentie structurile din apa si de langa mal, urmarind curentul apei si apropiindu-ne cu mare bagare de seama de locul unde vrem sa lansam.

  scris de Dinu Robescu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Stiuca Rating: 5 Reviewed By: Pescuit la Dunare
  Scroll to Top