Cteno/Amurul Pe Dunare

Pescuitul la amur trebuie sa fie unul simplu: localizare, nadire masiva cu porumb fiert cu zahar sau chiar porumb simplu, echilibrarea monturii, la ac porumb echilibrat cu o bucata de spuma si cam atat.
Cteno ajunge la maturitate ( poate trai peste 20 ani ) la greutati de 40-50 kg ( chiar si mai mult ) si se deosebeste evident de crapul romanesc prin forma sa mult alungita si aplatizata lateral precum si prin culoarea generala a corpului foarte deschisa. Cteno consuma cu placere mari cantitati de plante acvatice, alge si plancton vegetal. In plus ritmul de crestere al tenului este foarte bun, peste cel al crapului romanesc.



Localizare:

Se gaseste de obicei numai pe substrat tare, nu conteaza daca este stuf sau nu in apropiere. Amurul este un peste care are niste masele puternice si adora sa roada mancarea si mai mult ii place mancarea dulce. 
Cteno este un peste care mananca mult si creste repede, un adevarat devorator de porumb si de mamaliga. Amurul umbla in grupuri si cand intra pe patul de nada ... poti avea trasaturi la toate lansetele de pe patul de nada. Se hraneste doar pe patul de nada. Este posibil sa ai trasaturi mai rapide daca pescuiesti doar cu plumb si saculet solubil cu spartura. Dar poti pescui si cu momitor fara probleme. 
Amurul se hraneste prin muscare, de aceea trebuie echilibrat acul cu spuma sau alt material plutitor.

Nada pentru pescuitul la Cteno:

Reteta mixului: 400 gr spartura porumb, 100 gr grau fiert, 200 gr pesmet, 200gr TTX si 100 gr (gris sau faina de grau).

La o partida de 24 ore se folosesc cam 4-5 kg. Se nadeste la inceputul partidei cam 3 kg si seara ce ramane.
Aromele folosite si care au dat rezultat foarte bune sunt usturoi (lunile mai si iunie), capsuna, ananas, si miere. Se adauga betaina naturala obligatoriu. Apoi se mai adauga si lapte praf la nevoie. La acest mix adaugati o aroma de fructe, capsuni, ananas etc. si indulcitori miere sau orice doriti dvs. cam 100 ml la kg de mix. Cand se adauga mierea se mai pune si un liant pentru ca mierea dezleaga mixul si nu sta pe momitor in timpul lansarii .


IMPORTANT!

Momeala sa fie cat mai aproape de curbura carligului pt ca amurul nu se hraneste prin aspirare cum se hraneste un crap si trebuie sa ia acul odata cu momeala pusa de noi. Forfacul sa fie la 5 - 10 cm lungime fata de momitor.

Site search

    Suntem si pe Facebook

    Pentru cei ce doresc sa tinem legatura, sa dezbatem anumite subiecte, sau sa comentam postarile si articolele de pe site, am creat special pentru acest lucru grupul de facebook:

    Abonati-va

    Despre

    Singurul site din Romania, dedicat exclusiv pescuitului la Dunare. Aici gasiti aventuri pe malul Dunarii,actualizari lunare, aproape orice legat de Dunare si Delta Dunarii. Scopul acestui site este pescuitul, satisfactia o ai din peisaj si activitatea in sine, nu din capturi sau cantitatea pestelui prins. Vreau in primul rand sa cred ca pentru dumneavostra conteaza informatiile transmise si nu neaparat data cand s-a pescuit. Fir Intins!