22 sept. 2015

Monturi care au dat rezultate la Crap pe Dunare

Posted by Adrian Iordache On 10:59
Ca orice pescar de Dunare, de-a lungul timpului am testat fel de fel de monturi pe Dunare pana am ajuns la o singura concluzie: Montura cea mai simpla este cea mai eficienta! Mai simpla, dar in ce sens? Spre deosebire de majoritatea care merg dupa regula "Forfachul se lasa cat mai lung, iar plumbul se alege in functie de curent", eu o fac taman invers. La categoria plumb, nu conteaza daca pescuiesc in mal sau in larg, in curent sau in apa linistita, eu tot timpul folosesc plumbi de 120 gr (minim) sau 150 gr (ideal), iar forfachul il fac scurt de maxim 5-6 cm! Multi spun ca se sperie pestele de plumb si nu mai trage...o prostie! Din contra, cu forfachul asa scurt la aceasta montura nu am avut un rateu, niciodata! Se stie ca, crapul de multe ori absoarbe momeala iar apoi o scuipa, inainte sa o ia definitiv. Cu aceasta montura nu mai are timp sa o scuipe, se inteapa instant, deci nici nu mai este nevoie de o intepare urmatoare.
 Cand am lasat forfachul mai lung de 10 cm, am avut trasaturi si uneori am realizat prea tarziu, alteori nu l-am intepat. Si garantat acest lucru se intampla la foarte multi pescari insa ei nu isi dau seama cand au trasaturile pe crap. Montura de alaturi este facuta cu o agrafa simpla, fir textil de 0.35, pe care vine un plumb culisant de 150 gr, stoper la care se adauga un vartej si forfachul realizat dintr-un fir teflonat de 0.20. Carligul pe care il folosesc de multi ani este unul cu tija curbata si varful drep, o forma care impiedica expulzarea carligului din gura pestelui. Rigul il las in functie de cate boabe pun pe el. Mai mult el trebuie asezat exact ca in montura, daca il lasam mai sus aproape de ochet, boabele vor sta in spatele tijei, ci nu sub curbura, de unde putem iar avea rateuri (aici e in functie de marimea crapului). Iar daca il las mai lung, varnesul albastru de pe carlig ma ajuta sa mai reduc sau sa largesc din rig. Initial nu foloseam antitangle la forfach dar a ajuns sa fie necesar la partidele lungi de pescuit deoarece ma trezeam dupa 12 ore de stat lanseta in apa, ca aveam montura incalcita (am avut trasaturi si dupa 24 de ore de stat lanseta in apa)

Alta montura la care am avut rezultate, trasaturi si alte rupturi, este cea de mai jos (acul la aceasta montura nu este unul anti eject, pentru ca aici oricum ar mai fi necesara o intepare urmatoare). Este teoretic conceputa din aceleasi caracteristici ca prima montura, insa aceasta are un plumb fix (plumb pierdut) de 120 gr plus un tub siliconic care vine pana la vartej, pentru a impiedica incalcirea cu agrafa plumbului.


Site search

    Suntem si pe Facebook

    Pentru cei ce doresc sa tinem legatura, sa dezbatem anumite subiecte, sau sa comentam postarile si articolele de pe site, am creat special pentru acest lucru grupul de facebook:

    Abonati-va

    Despre

    Singurul site din Romania, dedicat exclusiv pescuitului la Dunare. Aici gasiti aventuri pe malul Dunarii,actualizari lunare, aproape orice legat de Dunare si Delta Dunarii. Scopul acestui site este pescuitul, satisfactia o ai din peisaj si activitatea in sine, nu din capturi sau cantitatea pestelui prins. Vreau in primul rand sa cred ca pentru dumneavostra conteaza informatiile transmise si nu neaparat data cand s-a pescuit. Fir Intins!