728x90 AdSpace

 • NU RATA

  29 ian. 2015

  Adevarul despre C&R (Catch & Release)

  Exista in lumea noastra a pescarilor diverse contradictii pe tema C&R, si anume, am ajuns sa fim catalogati drept braconieri,fomisti, numai nu pescari, si culmea, chiar de catre alti asa zisi "pescari". Multi vorbesc, putini cunosc. Exista 2 mari categorii de pescuit (si aici ma refer la cele cu lansete,unditi,etc) si anume: Pescuitul Recreativ si Pescuitul Sportiv. Pescuitul Recreativ este cel care il abordam majoritatea pe Dunare,sau alte rauri,ori lacuri de acumulare, iar Pescuitul Sportiv este acela de COMPETITIE! Introducerea C&R in pescuitul sportiv a luat amploare odata cu intrarea Romaniei in UE! Deci din 2007 Pescuitul sportiv se practica numai cu eliberarea capturii ca asa se face in UE! Pana in 2007 nu erai obligat in competitii sa eliberezi pestele,din 2007 esti obligat!


  De aici au inceput si patronii de balti cu sistemul C&R,pe unele balti, pe altele mai si poti retine,ceea ce se numeste Pescuit Recreativ. Proprietarii baltilor, au gasit aceasta metoda doar pentru a maximiza profitul,o balta fiind usor de populat dar pentru ce sa mai investeasca bani daca unii dintre noi platim cat si ce vor ei, mai mult daca sunt atat de ingrijorati de situatia resurselor acvatice, de ce nu solicita si permis ANPA ajutand astfel si refacerea resurselor in apele salbatice, deasemenea cati dintre marii "campioni" detin permise ANPA sau cati dintre concesionarii de balti au amenajat bazine pentru reproducere fara banii publici. O afacere pentru acesti profitori si singurul lor scop este imbogatirea peste noapte. Au pus monopol pe majoritatea mijloacelor de informare, la televizor tot ce vedeti este reclama, pe unele forumuri sunt moderatori care cenzureaza totul pe motiv de reclama, dar scopul este unul singur: sa ramaneti doar cu informatiile oferite de ei, pentru ca oricare dintre acestea au in spate o balta sau un magazin. Problema cea mai mare insa este ca sistemul C&R i-a lovit si pe altii, saracii, care nu au ei treaba cu pescuitul, dar urla la noi ceilalti sa pescuim in sistem C&R pe Dunare.Pe dunare exista anumite reguli impuse de ANPA! Spre exemplu poti sa retii maxim 5 kg de peste pe zi. Pai au fost weekenduri cand nu prindeam 5 kg in 2 zile, au fost si zile cand spre exemplu am mers in delta cate 6-8 zile si am prins 40-50 kg de peste,dar asta in 2-3 insi,ceea ce la calcule ne da ca vine mai putin de 5 kg/pers pe zi.Deci PERFECT LEGAL!
  Iar daca faci poze cu toata captura la sfarsit incep alti frustrati sa urle ca esti fomist sau braconier. Cine vrea sa practice Pescuitul Sportiv pe dunare este liber, cum si cel care vrea sa practice Pescuitul Recreativ este la fel de liber. Nu prindem noi la lansete nici macar 1%, din cat scot braconierii zi de zi, ora de ora, adica restul de 99%. Eu am prins 50 kg de peste in 6 zile iar altii in fata mea scot 3 saci de peste in 20 de minute.Si asta nu numai intr-un singur loc, ci pe toata dunarea, in toata delta,in toate raurile si apele neconcesionate de la noi din tara! Nu sunt absurd, la inceput cand am inceput sa pescuiesc pe dunare, ma bucuram la moace de 2-300/gr, la ciortani de 500/gr,strapazani etc, dar cu timpul cand au venit si capturile, am inceput sa mai eliberez din puiet, spun "mai eliberez" pentru ca mai sunt cazuri cand vrei sa faci un bors de peste iar puietul cateodata merge la ciorba live de pe malul dunarii, dar multi nu pot sa priceapa acest lucru pentru ca ei nu au stat in viata lor 2,3,4 zile pe dunare, si de aici si frustrarea.
   Asa ca dragi tovarasi infectati cu virusul "checienrilis", puneti mana si invatati ce inseamna acest termen, unde este el obligat sa se practice si unde nu (este scris si mai sus, cine nu a inteles poate sa reciteasca), si mai lasati pescarii de rand in pace si concentrati-va pe capturile voastre, iar pe forumuri ori grupuri de Facebook, lasati-o mai moale cu eliberarile,si haideti sa facem discutiile constructive,pe ideile care se pleaca! Pana una alta, va indemn pe toti prietenii pescari la C&R = Cresteaza si Rumeneste!!!


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Adevarul despre C&R (Catch & Release) Rating: 5 Reviewed By: Pescuit la Dunare
  Scroll to Top